Browar Topvar na Słowacji.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Zawartość alkoholu 4,3%.
Piana gęsta i trwała. Utrzymuje się przez cały czas spożywania zawartości kufelka.
Ładny chmielowy zapach.
Barwa jasno bursztynowa.
W smaku delikatna goryczka.
Bardzo dobre lekkie piwko, w sam raz na środek tygodnia.
9 punktów z plusikiem
Opinia: Sten
25/03/2010
Drobne różnice w parametrach i wyglądzie krawatki:
Skład: woda, słód jęczmienny, kukurydza, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,0% obj., ekstraktu: 10% wag.
Barwa złocista.
Piana biała, minimalna i krótkotrwała. Opada ze słyszalnym sykiem. Po dwóch łykach zniknęła bezpowrotnie. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie szczątkowe.
Zapach umiarkowany. Chmiel i słód oraz muśnięcie kukurydzy.
Smak kwaskowy ze sporym słodem i pieczywem. Goryczka symboliczna. Piwo wodniste i w sumie bez wyrazu. Zepsuło się i to bardzo od ostatniego testu.
Góra 4 punkty.
Opinia: Sten
28/09/2015
Wersja puszkowa o powiększonej objętości.
Skład i parametry bez zmian. Warka do: 26.05.2018.
Barwa jasnego złota, klarowna.
Piana biała, dość obfita i gęsta z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej kołderki. Plackowato oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z wyraźną kukurydzą. W tle niewielki chmiel.
Doznania smakowe, jak i ocenę z poprzedniego testu podtrzymuję.
Opinia: Sten
03/02/2018