To Øl Black Maria

Uwarzone w De Proefbrouwerij, Kopenhaga dla To Øl ApS c/o Tore Gynther, Vesterbrogade 20 1. th, 1620 København V, Dania.

Składniki: woda, słód, owies, chmiel (Galaxy, Centennial, Columbus, Cascade), laktoza, drożdże.

Alkohol: 8,1% obj.

„Przedstawiamy Państwu dzikie Black IPA - mieszankę mocnych chmieli i ciemnych, cennych słodów.”

IPA to nie jest dla mnie nowe doświadczenie, ale ta jest BLACK… Czas się wgryźć ;-) w tę czerń.

Piana powstała na 3 grube palce o różnej wielkości bąbelkach. Średnio zbita w kolorze ciepłego beżu o odcieniu jasnoczekoladowym. Redukuje się do 0,5 centymetrowego kożuszka, który się dość długo utrzymał na powierzchni. Zdobi szkło, później się porwała.

Black Maria ma barwę czarną wpadającą w brunatną; pod światło przebłyski rubinowe. Na dnie pokala widoczny drożdżowy osad.

Zapach przecudowny: cytrusy, wyraźne kawowe nuty, leciutki aromat szlachetnego alkoholu, palony słód, deczko gorzkiej czekolady.

Smak: duża dawka cytrusów, ciemnej czekolady, palonego słodu. Zakończenie goryczkowe - chmiel + palone nuty. Kwaskowe. Posmak chleba i drożdży tłumiony goryczką z palonych słodów. Alkoholowe nutki wyczuwalne, nie przeszkadzające w konsumpcji. Długo utrzymuje się, a nawet lekko zalega ta goryczka. Później uwydatniło się nieco owocowej słodyczy, coś jak gruszka w połączeniu ze śliwką węgierką. Rozgrzewanie przełyku występuje.

Po kilku łykach zanotowałam wstępnie dziewięć i pół, jednak na koniec degustacji daję z czystym sumieniem

10 punktów. Polecam.

Opinia: moondriver
05/05/2016

encyklopedia/piwa/to_ol_black_maria.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)