Timmermaus - Bourgogne des Flandres rouge-brune

Timmermaus, Antony R. Martin, Belgia.

Skład: woda, słód jęczmienny, kukurydza, cukier, pszenica, jęczmień palony, chmiel, przyprawy, przeciwutleniacz E-3001).

Zawartość alkoholu: 5% obj.

Barwa rubinowa, klarowna.

Piana jasnobeżowa, obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się ospale do centymetrowego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach owocowy z dominacją wiśni. Wyczuwa się też odrobinę słodu i drożdży. W tle delikatna palonka.

W smaku słodycz przełamana wiśniowym kwaskiem. Pojawia się też trochę palonki i karmelu. Goryczka niewielka i przełamana kwaskiem.

Po złapaniu temperatury piwo zaczyna być nieco mdławe, dlatego też lepiej pić je w miarę szybko. W sumie nie jest złe, powiem, że bez mała dobre, choć nazbyt spokojnie je spożywałem.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
22/11/2016

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
encyklopedia/piwa/timmermaus_bourgogne_des_flandres_rouge_brune.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/16 14:43 (edycja zewnętrzna)