Wyprodukowane w Browarze Restauracyjnym Marysia, Szczyrzyc dla: Tattooed Beer.
Piwo jasne dolnej fermentacji w stylu Smash IPA (single malt and single hop) niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: słód Pale Ale, chmiel Simcoe, drożdże US-051).
Zawartość alkoholu 6,2% obj., ekstraktu: 15% wag., IBU-72.
Barwa starego złota, bez mała klarowna.
Piana biała, umiarkowanie średnia. Opadła do trwałej, centymetrowej kołderki. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie w sumie niewielkie.
Zapach chmielowy z wyczuwalną żywicą i ziółkami.
W smaku również chmiel gra pierwsze skrzypce. Nad wyraz intensywna goryczka z wyczuwalnymi ziołami, lekko trawiasta i nieco ziemista. Słód bardzo nieśmiało przebija się przez chmiel, choć i owszem daje znać o sobie, a i nieco pieczywa też wprowadza do smaku. Przez krótką chwilę odrobina cytrusowego kwasku. Na finiszu powrót goryczki. Osobiście mi to piwo bardzo zasmakowało.
Subiektywne 8 punktów.
Opinia: Sten
30/01/2014