Tarczyn - Weissbier

Brauerei Ladenburger (?)1)

Piwo pszeniczne.

„Piwo pszeniczne niepasteryzowane, dojrzewające w butelce. Wyprodukowano w oparciu o recepturę i pod nadzorem głównego piwowara minibrowaru restauracyjnego Browarnia Królewska w Warszawie.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny. Zawiera drożdże piwowarskie.

Wyprodukowano zgodnie z niemieckim prawem czystości Rheinheitsgebot z 1516 r.

Zawartość alkoholu 5,2%.”
To tyle z etykiety.

Piana biała, słabiutka, niknie w oczach. Na obrzeżach kufla pozostaje cieniutki jej pierścień.

Nasycenie duże, aż szczypie w język.

Barwa miodowa, naturalnie mętne. Jak dla mnie zdecydowanie nawet za mętne.

Zapach jęczmienno-drożdżowy.

Smak podobny do zapachu, zbyt dużo drożdży i kwasu, do tego charakterystyczny aromat słodu pszenicznego. W sumie miałem nadzieję, że będzie to coś lepszego.

Nie więcej jak 6,5 punktu.

Opinia: Sten
18/06/2010



Piwo pszeniczne, niepasteryzowane, dojrzewające w butelce.

Wyprodukowany zgodnie z niemieckim prawem czystości z 1516 roku, w oparciu o recepturę i pod nadzorem głównego piwowara minibrowaru restauracyjnego BROWARMIA KRÓLEWSKA w Warszawie.

Kto wyprodukował dokładnie - tego nie wiadomo, ale wyprodukowane dla: Tarczyn Dystrybucja Sp. z O.O.

Skład:słód jęczmienny, słód pszeniczny. Zawiera drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu - 5,2% Zawartości ekstraktu nie podano.

Barwa ciemnożółta. Piwo mętne. Piana obfita, ale bardzo szybko niknie. Zapach dość ciężki. lekko mdławy. Smak słodkawo - kwaskowaty. Pije się nawet nie najgorzej.

Ocena ogólna to jakieś 6,5 punktu.

Opinia: j24
03/09/2010

1)
Nie do końca wiadomo gdzie to piwo jest warzone. Na pewno idzie na polski rynek, lecz jedne źródła twierdzą, że piwo jest pochodzenia niemieckiego, a rozlewane w Tarczynie, podczas gdy inne mówią, że piwo jest produkowane w Tarczynie wg niemieckiej technologii.http://www.piwarium.pl/piwo.php?id=38
encyklopedia/piwa/tarczyn_weissbier.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/23 12:09 (edycja zewnętrzna)