Wyprodukowano dla Browar Szpunt przez Bytów Browar Kaszubski.
Whisky Stout.
Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane.
Skład: słody: jęczmienny, Whisky, Carafa III Special, pszeniczny, czekoladowy; chmiel Iunga; drożdże; płatki owsiane.
Zawartość alkoholu: 6,3% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 09.07.2017.
Barwa bez mała czarna z nikłymi rubinowymi refleksami przy dnie szklanki.
Piana jasnobeżowa, cienka o drobnych oczkach. Zredukowała się do porwanej warstewki. Dość obficie oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach wypalonych w gorącym asfalcie kabli. W tle nieśmiało przebija się kawa i czekolada. Wędzonka pojawia się po dobrej chwili, jak receptory oswoją się z asfaltem.
Smak wytrawny. Tu wędzonka torfowa jest bardziej stonowana. Wyczuwa się nuty palone przełamane mocną kawą i gorzką czekoladą. Goryczka na średnim poziomie. Co ciekawe, po załapaniu temperatury przebija się nieco karmelowej słodyczy. Słodu Whisky czemuś się nie doszukałem. Piwo dla koneserów.
Jak dla mnie góra 6 punktów.
Opinia: Sten
17/02/2017