Wyprodukowane na zlecenie Browar Szałpiw przez Browary Regionalne Wąsosz.
Piwo ciemne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, słód palony; chmiele Marynka, Sybilla, ŽPČ; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12° Blg.
Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.
Piana beżowa, średnia. Opadła do cienkiej i trwałej kołderki. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach mało intensywny. Suszone owoce, nutka winna i odrobina palonki.
Smak na początku kwaskowy o winnym charakterze. Czuć suszoną śliwkę i nieco palonki. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu i miesza się z kwaskiem. Fajne w konsumpcji piwo, choć szału, nomen omen, nie ma
7 punktów.
Opinia: Sten
24/10/2015