Wyprodukowano na zlecenie Browaru Szałpiw przez Browary Regionalne Wąsosz.
Saison z jałowcem.
Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny; chmiel: Columbus, Citra, Simcoe; przyprawy: jałowiec, imbir, anyż, kardamon, kolendra; drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 14% wag.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, cienka na pół centymetra. Po kilku łykach pozostała tylko cienka opaska. dość ładnie obficie oraz koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie do niskiego.
Zapach słodu i drożdży przeplecionych owocami tropikalnymi i sporą dawką przypraw. Jałowca jak na lekarstwo.
Smak kwaśno - słodki na początku. Następnie uderzają przyprawy z dominacją imbiru i kolendry. Szczęśliwie nie wyczułem kardamonu, za którym nie przepadam. Podobnie jak w aromacie, jałowiec śladowy. Goryczka średnia, choć pod koniec staje się bardziej wyrazista. Piwo ciekawe, choć tylko dobre. Spodziewałem się bardziej wyrazistych doznań.
7 punktów.
Opinia: Sten
14/08/2016