Piwo uwarzone i rozlane w Polsce dla Świętokrzyskie Smakuje, Makoszyn. Kapsel wskazuje na Browar Klasztorny Cystersów Gryf w Szczyrzycu. Kodu kreskowego brak.
Pils z hibiskusem. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda źródlana; słody jęczmienne; kwiat hibiskusa; chmiele: Lubelski i Marynka; drożdże Saflager 1-34/70.
Zawartość alkoholu: 3,9% obj. Warka do: 15.03.2023.
Barwa czerwonawa, zamglona.
Piana jasnoróżowa, cienka o średnich pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Drobną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie całkiem spore. Czuć szczypanie na języku.
Zapach mało intensywny. Odrobina hibiskusa, ziółek i porzeczki. Małe co nieco słodu i to wszystko.
Smak mocno kwaskowy z wyraźnym hibiskusem. Czarna porzeczka i ściągające podniebienie taniny. Słody słabo zaznaczone z odrobiną herbatników. Goryczka całkiem spora z ziółkami, łodygami i taninami, nieco zalegająca na podniebieniu. Na finiszu kwasek. Moim zdaniem za dużo w tym piwie hibiskusa, a za mało pilsa, ale dla celów zdrowotnych wypić i owszem można.
6 punktów.
Opinia: Sten
26/11/2022