Browar Świebodzin we współpracy z Minibrowarem Haust, Zielona Góra.
Patersbier. Piwo jasne, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pilzneński, chmiel Saaz, drożdże FM27.
Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 12% wag. IBU 4/12. Warka do: 01.09.2018.
Barwa złocista z blado - różowymi refleksami, mętna.
Piana biała, cienka o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Nierównomierną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach mało intensywny. Wyczuwa się przyprawy i ziółka. W tle niewielkie owoce, jakby morela i nutka kwiatowa.
Smak wytrawny. Sporo ziółek i wyraźne przyprawy gryzące w przełyku i na podniebieniu. Dominuje pieprz i decydowanie mniej goździka. Goryczka przyjemnie pieszcząca kubki smakowe. Piwo pijalne i orzeźwiające, mimo przypraw. Tak, jak producent je nazwał - belgijski pils górnej fermentacji. Moim zdaniem sprawdzi się jesienią.
7 punktów.
Opinia: Sten
23/08/2018