Sulimar - Cornelius Brown Ale

Producent: Sulimar Sp. z o.o. Piotrków Trybunalski.

Piwo Bitter Ale (Single Hop): ciemne piwo górnej fermentacji; niefiltrowane, pasteryzowane. Chmielone tylko jedną odmianą chmielu – polską odmianą Marynka.

Składniki: woda; słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy jasny i ciemny oraz słód palony, słód pszeniczny; chmiel: Marynka; drożdże. Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 15,5% wag.

Barwa ciemno miedziana mętna. Na dnie butelki pozostaje spory osad.

Piana chyba beżowa, bo ujawnia się jedynie w postaci mikrego ringu wokół szkła. O dziwo pozostawiła wyraźne kręgi z każdym wypitym łykiem. Po pewnym czasie kręgi te zanikają pozostawiając po sobie pojedyncze wysepki na szkle. Po ogrzaniu piana pojawia się na chwil parę i rzeczywiście jest beżowa, a nawet ciemno beżowa.

Nasycenie wysokie - mocno szczypie w język.

Zapach niezbyt intensywny lekko bananowy. Pojawia się tez jakiś kwasek i nieco słodu. Po ogrzaniu nieco się zmienia – na pierwszy plan wysuwa się słód i kwasek, a banan jedynie jednoczy całość.

W smaku dominuje banan. Goryczka niezbyt intensywna, ale wyczuwalna, trwała i przyjemna. Po chwili pojawiają się przyjemne nutki słodowe i nieco kwasku. Wraz z nabieraniem temperatury piwo się zmienia i kwasek zaczyna wieść prym wraz ze słodem. Banan pozostaje wyczuwalny, ale nie jest już tak intensywny. Goryczka nadal przyjemna i trwała.
Całkiem sympatyczne i niejednoznaczne piwo.

Moja ocena to równe 7 punktów.

Opinia: Capricorn
05/03/2017

encyklopedia/piwa/sulimar_cornelius_brown_ale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)