Sulimar - Ale Ale

Browar Sulimar

Autoreklama na początek:

„Ale to piwo warzone tradycyjną metodą przy zastosowaniu górnej fermentacji oraz użyciu specjalnego chmielu wysokogatunkowego łączącego funkcje aromatyzujące i wysokogoryczkowe, wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym z procesu fermentacji, wyprodukowane wyłącznie przy użyciu surowców naturalnych. posiada wyrazisty gorzki smak i ciemnobursztynową barwę. Niefiltrowany. Bez konserwantów. Powstało w miedzianej warzelni według tradycyjnej sztuki warzenia zgodnie z prawem czystości składu.”

Skład: woda, słód jęczmienny (słód jasny, monachijski, karmelowy, palony) chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,8%, ekstraktu: 13%

Barwa faktycznie ciemnobursztynowa. Piana kremowa, początkowo obfita, jednak zanika, pozostawiając cienką warstewkę. Nasycenie mocne.

Zapach mocno słodowy, z nutkami owocowymi, czuć też wspomniany w składzie słód palony.

Smak nawet przyjemny, przewaga goryczki z domieszką delikatnego kwasku. Do tego jakieś nutki przypraw korzennych. W sumie daje to całkiem niezłą i przyswajalną mieszankę.

9 punktów.

Opinia: Sten
11/12/2010

encyklopedia/piwa/sulimar_ale_ale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)