Browar Sulimar
Autoreklama na początek:
„Ale to piwo warzone tradycyjną metodą przy zastosowaniu górnej fermentacji oraz użyciu specjalnego chmielu wysokogatunkowego łączącego funkcje aromatyzujące i wysokogoryczkowe, wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym z procesu fermentacji, wyprodukowane wyłącznie przy użyciu surowców naturalnych. posiada wyrazisty gorzki smak i ciemnobursztynową barwę. Niefiltrowany. Bez konserwantów. Powstało w miedzianej warzelni według tradycyjnej sztuki warzenia zgodnie z prawem czystości składu.”
Skład: woda, słód jęczmienny (słód jasny, monachijski, karmelowy, palony) chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,8%, ekstraktu: 13%
Barwa faktycznie ciemnobursztynowa. Piana kremowa, początkowo obfita, jednak zanika, pozostawiając cienką warstewkę. Nasycenie mocne.
Zapach mocno słodowy, z nutkami owocowymi, czuć też wspomniany w składzie słód palony.
Smak nawet przyjemny, przewaga goryczki z domieszką delikatnego kwasku. Do tego jakieś nutki przypraw korzennych. W sumie daje to całkiem niezłą i przyswajalną mieszankę.
9 punktów.
Opinia: Sten
11/12/2010