Browar Staropolski, Zduńska Wola.
Piwo ciemne, filtrowane, pasteryzowane.
Zawiera słód jęczmienny (monachijski, pilzneński, karmelowy ciemny, melanoidynowy, palony).
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,6% wag.
Barwa brunatna, klarowna.
Piana jasnobeżowa, dość obfita i bardzo gęsta. Opadła do centymetrowej kołderki zwieńczonej malutkim grzybkiem. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie spore. Moim zdaniem jest za duże.
Zapach słodowy z wyraźnym ciemnym, razowym pieczywem. Subtelna nutka suszonych owoców oraz nieco palonki.
W smaku sporo słodu z wyczuwalnym pumperniklem. Niewielki owocowy kwasek, a następnie karmel i palony słód. Goryczka niespecjalnie intensywna z wyraźną palonką. Całkiem długo utrzymuje się na podniebieniu. Szczerze powiem, że spodziewałem się piwa o wiele gorszego. Rzec można, że to klasyka ciemnego lagera, choć do ideału to mu jeszcze brakuje.
Nie mniej jednak na solidne 7 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
12/04/2016