St. Peter’s - The Saints Whiskey Beer

St. Peter’s Brewery, St. Peter’s Hall, Bungay, Suffolk – UK.

Skład: hmm… alk. 4,8% obj., nasycenie umiarkowane.

Piwo stworzone we współpracy z St. George’s Distillery w Norfolk (ponoć pierwsza angielska destylarnia whiskey, powstała w 2006 roku, czyli jakieś 100 lat po zatrzymaniu produkcji tego nieskomplikowanego trunku w Anglii). Ma się odznaczać bogatym aromatem z dymnymi nutami, pochodzącymi ze słodu torfowego (tego samego, z którego powstaje whiskey). Obaczymy…

Piwo klarowne, barwy bursztynowej z nikłą pianą. Zapach ciekawy. Na pierwszy ogień idzie dym, potem wyłania się aromat whiskey, nieco karmelu i owoców (gruszka). Zdecydowanie nietuzinkowo. Z kolei w smaku początkowe nuty słodowe szybko przechodzą w posmak whiskey, dym i całkiem przyzwoitą goryczkę. Trochem siem dziwiem, że to piwko zgarnia raczej przeciętne noty. Że mało treściwe i takie tam…

Mnie ten eksperyment jak najbardziej przypadł do gustu.

9 punktów.

Opinia: Wojciechus
11/05/2012

encyklopedia/piwa/st_peter_s_the_saints_whiskey_beer.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/21 16:11 (edycja zewnętrzna)