St. Peter’s - Cream Stout

St. Peter’s Brewery, St. Peter’s Hall, Bungay, Suffolk – UK.

Skład: hmm… zawiera ponoć słód pszeniczny…; alk. 6,5% obj.; nasycenie niskie.

Piwo barwy smolistej z ciężko, ale jednak, przebijającym się pod światło rubinem. Piana beżowa, niezbyt obfita, za to zaskakująco trwała. Zapach to melanż słodu palonego, czekolady, delikatnych nut owocowo-żywicznych. Wszystko razem tworzy zgrabną, przyjemną całość.

W smaku początkowe nuty karmelowe stopniowo przechodzą w coraz ciemniejsze akcenty palone i czekoladowe, zahaczając wcześniej o subtelny chmiel i równie nieśmiałą goryczkę. Przy czym rzeczywiście jest kremowo.

I cholera nie wiem do końca, co o tym piwku myśleć. Bo z jednej strony jest dobre, sympatycznie łagodne, z drugiej zaś jakby czegoś brakowało. Może treściwości.

Mimo wszystko zaryzykuję 9 punktów.

Opinia: Wojciechus
16/05/2012

encyklopedia/piwa/st_peter_s_cream_stout.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/21 16:08 (edycja zewnętrzna)