St. Peter’s Brewery, St. Peter’s Hall, Bungay, Suffolk – UK.
Skład: hmm… zawiera ponoć słód pszeniczny…; alk. 6,5% obj.; nasycenie niskie.
Piwo barwy smolistej z ciężko, ale jednak, przebijającym się pod światło rubinem. Piana beżowa, niezbyt obfita, za to zaskakująco trwała. Zapach to melanż słodu palonego, czekolady, delikatnych nut owocowo-żywicznych. Wszystko razem tworzy zgrabną, przyjemną całość.
W smaku początkowe nuty karmelowe stopniowo przechodzą w coraz ciemniejsze akcenty palone i czekoladowe, zahaczając wcześniej o subtelny chmiel i równie nieśmiałą goryczkę. Przy czym rzeczywiście jest kremowo.
I cholera nie wiem do końca, co o tym piwku myśleć. Bo z jednej strony jest dobre, sympatycznie łagodne, z drugiej zaś jakby czegoś brakowało. Może treściwości.
Mimo wszystko zaryzykuję 9 punktów.
Opinia: Wojciechus
16/05/2012