Br. St. Bernard N.V., Watou, Belgia.
Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, drożdże; alk. 8% obj.; nasycenie umiarkowanie wysokie; fermentowane w butelce.
Piwo mętne, barwy brązowo-herbacianej o ładnej, aczkolwiek dość szybko opadającej pianie. W zapachu karmel przechodzi w owoce i delikatne nuty korzenne.
Smak bardzo winny z ciemnymi akcentami. Nie wyczułem ani goryczki ani alkoholu. W ogóle te 8% jakby gdzieś wyparowało. Mam wrażenie, że piwo pochodzi z jakiejś lipnej warki. Albo cały bajer polega na tym, coby je spożyć za jakieś 3 lata. Aż się „przerobi„.
Póki co 6 punktów.
Opinia: Wojciechus
26/12/2011
Kod kreskowy (skrócony): 540790141).
Piwo mocne, ciemne, górnej fermentacji.
Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, chmiel, drożdże, cukier.
Zawartość alkoholu: 8% obj. Warka do: 08.08.2023.
Barwa brunatna, mętnawa.
Piana jasnobeżowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do grubej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym karmelem i toffi. Nutka owocowa z winogronami oraz sporo korzennych przypraw.
Smak lekko kwaskowy, niedojrzałych winogron. Słód i karmel z niewielką słodyczą, choć i sam cukier też się pojawia. Spora dawka ziółek i korzennych przypraw. Alkohol świetnie ukryty. Goryczka średnia i krótkotrwała. Na podniebieniu dość długo utrzymuje się nutka winna. Ciekawe i warte spróbowania piwo.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
14/09/2020