Spirifer - Gavia

Wyprodukowano w Browarze Socho, Kożuszki - Parcele dla Browar Spirifer.

Wheat IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód jęczmienny Pale Ale; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Centennial, Simcoe, Citra; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,1% obj., ekstraktu: 15% wag. Warka do: 16.09.2019.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.

Piana jasnokremowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do nierównej kołderki. Drobniutką, nieregularną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie większe od średniego. Czuć lekkie szczypanie w język.

Zapach cytrusów i tropików. Delikatne ziółka i żywica oraz bardzo subtelny słód.

Smak intensywnie wytrawny, zdominowany przez chmiele. Goryczka jest obecna przez cały czas konsumpcji i bardzo długo utrzymuje się na podniebieniu. Nieco cytrusowego kwasku, muśnięcie kwiatów oraz wyraziste ziółka i żywica. Piwo trochę ciężkawe w odbiorze i raczej dla fanów goryczy. Pszenicy brak.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
08/03/2019

encyklopedia/piwa/spirifer_gavia.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)