Smaki Podhala - Giewońciak Jasne

Wyprodukowano dla: Smaki Podhala, Zakopane prawdopodobnie w Browarze Witnica.

Piwo niepasteryzowane, filtrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 6,1% obj.

Barwa jasnego złota, klarowna.

Piana biała, średnia. Opadła do porwanego kożuszka, następnie do pierścienia. Koronkowo oblepiła szło.

Nasycenie spore, choć nie przesadnie.

Zapach słodowy z subtelną kiszoną kapustą, wyraźnym metalem oraz śladowym chmielem.

W smaku odsłodowa słodycz, a i samego słodu też jest całkiem sporo. Tu też wyczuwa się niemało metalu, przywodzącego na myśl gwoździe żelazne. Po złapaniu temperatury pojawia się pieczywo. Goryczka przełamana kapuścianym kwaskiem. W miarę intensywna, choć z chemicznym posmaczkiem. Piwo niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jakoś się je pije.

W moim przekonaniu nie więcej, jak 5 punktów.

Opinia: Sten
13/04/2016

encyklopedia/piwa/smaki_podhala_giewonciak_jasne.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)