Sir Beer - Maori

Browar Rzemieślniczy Sir Beer, Bytom.

New Zeland Wheat. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; chmiel Pacyfic; drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 01.04.2019.

Barwa złocista, mętna.

Piana biała, średnio - obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do kożuszka zwieńczonego grzybkiem. Na szkle drobniutką koronką zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie sporawe.

Zapach owoców cytrusowych i tropikalnych, a i jakby jeżyna też się pojawia. Subtelny bardzo słód i w sumie to wszystko.

Smak wytrawny. Prym wiedzie dość intensywna pestkowa goryczka całkiem przyjemna w odbiorze. Trochę słodów z minimalnymi biszkoptami i niczego sobie grejpfrutowy kwasek. Nut klasycznych dla piwa pszenicznego nie odnotowałem. Piwo orzeźwiające i nieźle pijalne, acz nie pszeniczne.

Dlatego też tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
15/02/2019

encyklopedia/piwa/sir_beer_maori.txt · ostatnio zmienione: 2019/02/15 19:08 (edycja zewnętrzna)