Sir Beer - Keczua

Browar Rzemieślniczy Sir Beer, Bytom.

Witbier. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszeniczne, płatki ryżowe, chmiele amerykańskie, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 01.03.2019.

Barwa cytrynowo - złocista, mglista.

Piana biała, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach owoców cytrusowych, nutka kwiatowa i muśnięcie miodu. W tle odrobina pszenicy.

Smak lekko kwaskowy z wyraźną pomarańczą. Niewielka gładkość płatków i małe co nieco zboża. Umiarkowane wielce przyprawy delikatnie gryzące w przełyku. Kwiatowy posmaczek i goryczka na średnim poziomie. Na podniebieniu pozostaje kwasek wymieszany z przyprawami. Piwo nawet pijalne i orzeźwiające, bardziej na lato, niż na zimowe wieczory. W moim przekonaniu zwyczajnie dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
19/12/2018

encyklopedia/piwa/sir_beer_keczua.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)