Piwo warzone i rozlewane przez Browar Setka w Browarze Wąsosz.
East Coast IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski, karmelowy; chmiele: Citra, Simcoe, Ahtanum, Centennial, El Dorado; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,3% obj., ekstraktu 15°, IBU-50.
Barwa miedziano - bursztynowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, średnia. Opadła do trwałego, cienkiego kożuszka. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach cytrusowy z lekką żywicą, karmelem oraz słodem z wyczuwalnym pieczywem.
Smak słodowy ze sporą dawką pieczywa. Przechodzi w delikatne cytrusy i taką też żywicą. Nieco karmelu i bardzo intensywna, nieco ziołowa, goryczka. Nad wyraz przyjemne i pijalne piwo.
Zasłużyło na 8 punktów.
Opinia: Sten
19/11/2015
Kod kreskowy: 59056696000331).
Grafika bez zmian.
Co do parametrów - generalnie też bez większych zmian. Oto różnice:
Chmiele: Simcoe, Chinook, Tomahawk, Equinox, Mosaic.
Alkohol - 6,8 % obj.
Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa bursztynowo - miedziana.
Piana skromna, kremowa, drobna. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; trochę oblepia szkło.
Nasycenie średnie do dużego.
Zapach przeciętnie mocny. Czuć cytrusy, karmel i żywicę oraz nutę ziołową.
W smaku piwo treściwe i wytrawne. Czuć słody z nutą chlebową, karmel i posmak biszkoptowy, skontrowane smakami cierpkich cytrusów (grejpfrut, mango), a także gorzkich przypraw i żywicą. Goryczka bardzo mocna, grejpfutowo - ziołowa, dość trwała. W sumie dobre piwo, choć nie każdemu podpasuje.
8 punktów.
Opinia: j24
22/12/2016