Weisses Brauhaus G. Schneider&Sohn, Niemcy.
Dubeltowy koźlak pszeniczny.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 8,2%.
Barwa pomarańczowa, delikatnie mętna.
Piana jasno kremowa, średnia. Opada dość szybko do cieniutkiego, trwałego kożuszka, częściowo pozostaje na szkle.
Nasycenie średnio wysokie.
Zapach chmielowo żywiczny. W tle nieco bananów i goździków oraz cytrusów. Słód pojawia się po lekkim ogrzaniu piwa.
W smaku na pierwszym miejscu żywiczny chmiel wielce intensywny. Po chwili dochodzą banany i goździki oraz cytrusy stłumione przyjemną goryczką. Zakończenie znów goryczkowe złamane owocowymi nutami. Alkohol w smaku niewyczuwalny, ale w głowie i owszem. Chyba najbardziej nachmielone piwo pszeniczne, jakie piłem. Wrażenia smakowe niesamowite. Moim zdaniem rewelacja. To piwo należy skosztować.
Oczywiście 10 punktów.
Opinia: Sten
27/12/2012