Ryży Dżon

Wyprodukowano dla Smaki Podhala prawdopodobnie w Browarze Witnica.

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody: Pale Ale, monachijski, pszeniczny; chmiele amerykańskie.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj. Warka do 04.02.2017.

Barwa bursztynowa, umiarkowanie mętna.

Piana ciemnokremowa o drobnych pęcherzykach, obfita, gęsta i trwała. Pokaźny grzybek utrzymał się długo po spożyciu. Na szklance zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie dość spore.

Zapach zdecydowanie chmielowy ze sporą żywicą, cytrusami i tropikami. Pojawia się również karmel. Jest też niestety trochę nut aptecznych.

W smaku dominuje chmielowa goryczka, trochę ściągająca i zalegająca, ale z tych, jakie lubię. Ma wyraźne cytrusy i sosnowe igiełki. Przyzwoita baza słodowa z niewielkim karmelem. Wyczuwa się też małe co nieco masełka i to sygnał, że to piwo faktycznie pochodzi z Witnicy. Gdyby nie ten apteczny aromat i diacetyl w smaku, byłoby to fantastyczne piwo.

Tak tylko 6,5 punktu.

Opinia: Sten
12/01/2017

encyklopedia/piwa/ryzy_dzon.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)