Rittmayer, Hallerndorf, Niemcy.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,9%.
Barwa miedziano rubinowa.
Piana jasno beżowa, obfita i gęsta. Stosunkowo szybko opada do porwanej, cienkiej warstewki. Część osadza się na szkle.
Nasycenie umiarkowane.
W zapachu dominuje wędzony słód, nieco mniej intensywny jak w schlenkerlach, ale przyjemnie drażni nozdrza. W tle odrobina klasycznego słodu jęczmiennego.
W smaku wytrawne. Na początku całkiem sporo słodu, po chwili pojawiają się nuty wędzone, lecz stonowane. Goryczka również subtelna, ale długotrwała.
Szczerze powiem, że jednak czegoś w tym piwku mi brakuje.
7 punktów.
PS. Piwo nagrodzone licznymi medalami, co widać na etykiecie.
Opinia: Sten
21/04/2012