Profesja - Von Nostitz (Zamek Czocha)

Browar Profesja Sp. z o.o. Wrocław. Kod kreskowy: 59047306584471).

Dortmunder Export. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 13,2% wag. Warka do: 04.09.2022.

Barwa pomarańczowa, mętnawa.

Piana jasnokremowa, obfita i stosunkowo gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się do trwałej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Porwaną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie z tych większych. Czuć delikatne szczypanie na języku.

Zapach mało intensywny. Słód ze skórką chleba, odrobina karmelu oraz trochę ziółek i korzennych przypraw.

Smak słodowy ze sporą dawką skórki od chleba i z wyrazistą słodyczą, nieco tłumioną kwaskiem. Goryczka dość spora zdominowana przez zioła i przyprawy. Z lekka zalega na podniebieniu. Przełamana jest przypieczoną skórką od chleba. Dobre, degustacyjne piwo.

7 punktów.

Opinia: Sten
08/01/2022

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_von_nostitz_zamek_czocha.txt · ostatnio zmienione: 2022/01/09 08:02 (edycja zewnętrzna)