Profesja - Student

Wyprodukowane w Browar Profesja. Kod kreskowy: 59047306584921).

American Light Ale

Piwo lekkie, górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Najlepiej spożyć przed 15-02-2018.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Honig; chmiele: Simcoe, Ahtanum, Centennial; drożdże Hot Head Ale; dodatki: cukier, płatki owsiane.

Alk. 3,1% obj. Ekst. 7,7° Plato.

Kolor: miodowo-herbaciany, jasny. Całkowicie, jednorodnie mętne. Piana średnio obfita, biała, drobna. Znika do cienkiej warstewki z silniejszym pierścieniem. Silnie osadza się na szkle.

Nasycenie dość wysokie.

Zapach: owoce, jabłko, gruszka i odrobina słodu.

Smak: lekki kwasek z szybko mijającą, ale przyjemną goryczką. Nieznaczna słodycz i trochę białych owoców. Wszystko dość dobrze skomponowane. Oczywiście to piwo bardzo lekkie, bez skutków oczekiwanych od piwa. Ale pije się całkiem przyjemnie. Tylko nie wiem dlaczego Student? Jak byłem studentem, to w nieco mocniejszych piwach się obracałem. Powinno być Biedny Student. Tak jak na etykiecie jest.

Za całość, z niepasteryzowaniem, 8 punktów.

Opinia: Naj
23/11/2017















Piwo już przetestowane przez Naj'a.

Moje wrażenia nieco odmienne…

Skład, parametry i warka bez zmian.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana biała, nieco przybrudzona i umiarkowanie średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do rwącej się warstewki. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach chmielowy. Dominują cytrusy i żywica. Trochę owoców tropikalnych i kwiatów. Słody słabo zaznaczone.

Smak kwaskowy z wyraźną cytryną i grejpfrutem. Nutka kwiatowa i słód na średnim poziomie z niewielkim pieczywem. Goryczka ziołowo - żywiczna, średnia, przyjemna w odbiorze. Zważywszy na parametry jest to bardzo dobre, lekkie i pijalne piwo.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
25/11/2017

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_student.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)