Browar Profesja, Wrocław.
Imperial Witbier. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słód jęczmienny pilzneński; chmiel Citra; drożdże Belgian Abbey 2; dodatki: płatki pszeniczne, kolendra, skórka pomarańczy słodka i gorzka.
Zawartość alkoholu: 6,1% obj., ekstraktu: 15,5% wag. Warka do: 31.01.2018.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana jasnokremowa, średnia i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki. Nierównomierną koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie dość spore.
Zapach cytrusowy z wyraźnym grejpfrutem. Sporo przypraw, muśnięcie banana i subtelny słód.
W smaku wybijają się przyprawy, trochę gryzące w przełyku. Wyrazisty cytrusowy kwasek i odrobina kolendry. Słód zaznaczony słabiutko. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Jest w niej sporo ziółek, a i piołun jak mi się wydaje, też daje znać o sobie. W sumie rewelacji nie ma, ale w taki dzień, jak dzisiejszy, piwo całkiem nieźle rozgrzewa.
7 punktów.
Opinia: Sten
29/11/2017