Profesja - Pirat

Browar Profesja Sp. z o.o. Wrocław. Kod kreskowy: 59047306587821).

Imperial Baltic Porter. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Wyleżakowane A.D. 2019.

Skład: woda, słód jęczmienny, płatki pszeniczne, cukier, chmiel, drożdże German Bock.

Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Data rozlewu: 03.07.2020. Partia nr 4.

Barwa czarna z rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana brązowa, dość obfita i stosunkowo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Drobną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie niewielkie.

Zapach kawy, czekolady z odrobiną palonki. Ciemne słody i słabo wyczuwalna suszona śliwka.

Smak w pierwszej chwili słodkawy, nieco waniliowy. Przechodzi w sporą dawkę kawy i deserowej czekolady. Delikatny kwasek suszonej śliwki. Słody z palonką i ciemnym pieczywem. Alkohol ukryty, acz rozgrzewający. Goryczka średnia, nieco palona i z nutką popiołu. Wspaniały ten porter. Degustacyjny, do powolnego spożywania.

8 punktów.

Opinia: Sten
11/01/2021



Już opisywane, nawet data rozlewu ta sama, tylko partia nr 5.

Dodać do opisu Stena niczego nie dodam, tylko odejmę ten popiół. Niby popiołu nigdy nie jadłem, no to skąd ma wiedzieć jak smakuje, zresztą popiół popiołowi nierówny, więc co tu smakować.

Tym bardziej, że popiołu nie wyczułem, to piwo godne! Owszem, treściwe i skoncentrowane, ale nie gęste. Otóż to - nie gęste. No, może ciut gęstawe… Ale w normie, da się powoli sączyć nie zaklejając pyska.

Słowem, bliskie ideału! Dam 9 coma 5, bo może coś smaczniejszego w tym stylu jeszcze istnieje? :-P

Opinia: góral bagienny
27/03/2021

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_pirat.txt · ostatnio zmienione: 2021/03/28 05:16 (edycja zewnętrzna)