Browar Profesja, Wrocław.
American Wheat. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słody (pszeniczny, pilzneński, Caramel Pils), chmiele (Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial, East Kent Golding), drożdże San Diego Super.
Zawartość alkoholu 4,3%, ekstraktu: 12,5°, IBU-47.
Barwa ciemnosłomkowa, mętna z widocznymi pływającymi farfoclami.
Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Kilkucentymetrowa warstwa utrzymała się do końca. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach mało intensywny. Zawiało Ameryką, czyli cytrusami i żywicą. W tle śladowy słód.
Smak chmielowy. Sporo żywicy i cytrusów. Nieco pszenicy i jęczmiennego słodu z wyczuwalną delikatną słodkością. Na finiszu całkiem solidna dawka długotrwałej goryczki. Piwo rewelacyjne w smaku. Warto spróbować, póki jest lato, bo pewnie, jak będzie chłodniej nie będzie tak przyjemnie orzeźwiające, jak obecnie.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
30/07/2015