Profesja - Kolędnik

Browar Profesja. Kod kreskowy: 59047306582561).

Christmas Ale.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Najlepiej spożyć przed 08-05-2018

Skład: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Monachijski, Aromatic, Specjal X; chmiel Magnum i Sybilla; dodatki: pszenica palona, kora cynamonu, kardamon, goździki, gwiazdki anyżu, korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, skórka słodkiej pomarańczy, aframon madagaskarski, kolendra; drożdże Scottish Ale.

Alk. 8,2% obj. Ekst. 18 0 Plato.

Kolor: bardzo ciemne, brunatne, nieprzezroczyste zupełnie. Piana średnio obfita, beżowa, drobna. Znika powoli, do niewielkiego pierścienia. Pozostawia nieznaczne ślady na szkle.

Nasycenie niewielkie.

Zapach: słodowy z korzeniami.

Smak: delikatny kwasek z niewielką goryczką korzenną. Troszkę kawy i duży wachlarz korzeni. Ja wyczuwam goździki, gałkę muszkatołową oraz imbir. Chyba piwowar przesadził z przyprawami, bo trudno je rozpoznać ale rezultat jest bardzo ciekawy. Przy okazji dowiedziałem się co to jest aframon… Dopiero po podgrzaniu ujawnia się szeroki wachlarz korzeni i świetnie rozgrzewający alkohol. Chyba polubię ciemne piwa. Mogło by być więcej ekstraktu… To jest dla mnie cool. I niepasteryzowane.

9 punktów.

Opinia: Naj
28/12/2017

1)
Browar Profesja Sp z oo, Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_kolednik.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)