Profesja - Kawiarka

Browar Profesja, Wrocław.

Robust porter z kawą. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Caramel Dark, czekoladowy, Aromatic, Special B, Black; słód pszeniczny; chmiele: Iunga, Aurora, Bobek; drożdże Thames Valley 2; kawa 100% Arabica Salvador SHG.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 31.03.2018.

Barwa brunatno - rubinowa, mglista.

Piana beżowa, dość obfita o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do trwałego, centymetrowego kożuszka. Obfitą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie znikome.

Intensywny zapach kawy i czekolady. Do tego karmel i palony słód.

W smaku sporo kawowego kwasku i samej kawy. Karmel i deserowa czekolada oraz palonka. Goryczka kawowa na średnim poziomie. W tym piwie brakuje mi gazu, przez co sprawia ono wrażenie wodnistego, choć w sumie takim nie jest.

Dlatego też tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
22/11/2017

encyklopedia/piwa/profesja_kawiarka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)