Profesja - Kanclerz

Browar Profesja, Wrocław.

Berliner Weisse. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiele Magnat i Hallertauer, drożdże Grodziskie, bakterie lactobacillus brevis, lactococcus lacitis, lactobacillus plantarum, lasctobacillus delbrueckii.

Zawartość alkoholu: 3,7% obj., ekstraktu: 9,2% obj. Warka do: 31.03.2018.

Barwa złocista, mętna.

Piana zdaje się, że biała, ale znikała już w trakcie nalewania. Pozostała po niej porwana warstewka z kilkoma grubymi bąblami. Wnet zniknęła. Szkła nie zdążyła oblepić.

Nasycenie spore.

Zapach minimalny. Odrobina słodu i jogurtu.

Smak intensywnie kwaśny. Te wszystkie bakterie zdominowały piwo. Małe co nieco słodu z niewielkim pieczywem i powrót intensywnego kwasku. Goryczki brak. Piwo idealne na lato do szybkiego ugaszenia pragnienia. Zapewne nie wszystkim zasmakuje.

Ode mnie subiektywne bardzo 7 punktów.

Opinia: Sten
30/11/2017

encyklopedia/piwa/profesja_kanclerz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)