Browar Profesja, Wrocław.
Strong Scotch Ale/Wee Heavy. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słód jęczmienny (pilzneński, monachijski ciemny, wiedeński, Special X, Whisky); słód pszeniczny; chmiele (Magnum, Hallertau Tradition); drożdże Scotish Ale.
Zawartość alkoholu: 9,6% obj., ekstraktu: 20% wag., IBU-27.
Barwa jasnego rubinu z lekka mętnawa.
Piana jasnobeżowa, bardzo obfita i gęsta. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach torfowej wędzonki, nieco słodu i karmelu. W tle suszone owoce.
Smak na początku słodki z wyczuwalnym alkoholem, który nieco szczypie w przełyku, choć jest całkiem przyjemny w odbiorze. Następnie słód przepleciony z niewielką wędzonką. Trochę karmelu u wyraźna suszona śliwka. Chmiel na granicy wyczuwalności, podobnie, jak i goryczka. Piwo ciężkie w konsumpcji. Pojemność 0,33 l jest w sam raz. Większą ilość byłoby trudno wchłonąć.
Subiektywne 7 punktów.
Opinia: Sten
03/05/2016