Browar Profesja, Wrocław w kooperacji z Jabeerwocky.
Polska pszenica. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiel Lubelski i Sybilla, drożdże grodziskie i German Ale.
Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do: 28.02.2018.
Barwa cytrynowa, zamglona.
Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do półcentymetrowego kożuszka. spływającą koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach lekko słodowy. Wyczuwa się też goździki i muśnięcie banana oraz delikatne nuty chmielowe.
Smak nieco wodnisty. Małe co nieco słodu z przewagą jęczmiennego, troszeczkę płatków i delikatny kwasek z subtelnymi cytrusami. Po chwili dają o sobie znać drożdże z goździkiem i bananami. Na finiszu niewielka ziołowa goryczka. Piwo lekkie i orzeźwiające, ale jakieś takie mało wyraziste. Browar chwali się, że miało być a'la grodziskie bez wędzonki, ale czemuś mnie to nie przekonuje…
5,5 punktu.
Opinia: Sten
07/11/2017