Profesja - Car

Browar Profesja, Wrocław. Kod kreskowy: 59047306586831).

RIS Jura Whisky Barrel Aged

Piwo niefiltrowane,
pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiele, drożdże (Scottish Ale)

Zawartość alkoholu: 14% obj., ekstraktu: 28° Plato, goryczka 1,5/5. Warka do 20.12.2020r. Leżakowane od 2017r.

Barwa niemal czarna. Jedynie podczas nalewania okazuje się, że jest brunatna i zamglona.

Piana brunatna, z brązowymi przebłyskami. Redukuje się niemal natychmiast do milimetrowej plamki i słabego ringu wokół szkła. Nie zabrudziła szkła w ogóle.

Nasycenie niemal zerowe.

Zapach palonki, mnóstwo przejrzałej śliwki. Ponadto dają się wyczuć nuty garbnikowe, szczypta wanilii, odrobina czekolady i nieco kawy. Alkohol majaczy gdzieś w oddali i bardziej jako aromat whisky niż sam w sobie… Być może dlatego, że temperatura jest zbyt niska, bo stało jakiś czas na dworze.

W smaku ponownie przejrzała śliwka z tą swoją słodyczą i kwaskiem. Goryczka delikatna, czekoladowo-kawowa. Dają się również wyczuć nutki wiśni, wanilii, no i lekko garbnikowy posmak whisky, który ujawnia się bardziej wraz ze wzrostem temperatury. Inna rzecz, że tego piwa nie da się pić jednym tchem, więc nic dziwnego, że się ogrzało. Ono zostało stworzone, by się nim delektować.
Piwo jest bardzo gładkie, niemal kleiste. Każdy kubek smakowy pieści z osobna i wszystkie razem. Profesja swoim Carem przypomina jak dobre piwo potrafią nasze Browary warzyć. Mógłbym się pokusić o stwierdzenie, że to jest wzór do naśladowania, choć pewnie niektórzy będą kręcić nosem, że może jest ciut za słodkie i ciut mało gorzkie, ale co mi tam. Dla mnie niebo w gębie, więc ocena musi być taka, a nie inna.

10 punktów.

Opinia: Capricorn
14/05/2020

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_car.txt · ostatnio zmienione: 2020/05/14 21:40 (edycja zewnętrzna)