Profesja - Barman

Browar Profesja Sp. z o.o. Wrocław. Kod kreskowy: 59047306580341).

Australian Hazy Kveik IPA. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże Ebbegarden Kveik.

Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 17.04.2022.

Barwa ciemnego złota, mglista (zdecydowanie za klarowna, jak na piwo z nazwy - mętne).

Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do grubego kożuszka. Firankowo osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach zdominowany przez owoce. Wyczuwa się i cytrusy i tropiki, ale i rodzime gatunki też i owszem. Odrobina nafty i słód. W tle żywica.

Smak w pierwszej chwili kwaskowy z cytrusami i czerwoną porzeczką. Przechodzi w delikatną słodycz ananasa i mango, choć ta od słodu też daje znać o sobie. Goryczka ziołowo - żywiczna, przyjemnie pieszcząca podniebienie. Bardzo fajne, pijalne piwo.

7 punktów.

Opinia: Sten
20/02/2022

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_barman.txt · ostatnio zmienione: 2022/02/20 21:48 (edycja zewnętrzna)