Probus - Dryton

Browar Probus, Oława.

Rye Dry Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, żytni, pszeniczny, barwiący; żyto prażone; chmiel Iunga; drożdże M-07.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-40.

Barwa ciemnobrunatna, mętna.

Piana beżowa, średnia. Szybko opadła do porwanej kołderki. Na szkle pozostawiła obrączki po każdym wypitym łyku.

Nasycenie nieduże.

Zapach palonki z wyraźną kawą. Trochę czekolady i włoskich orzechów.

Smak wytrawny. Dominuje palonka i świeżo zmielona kawa. Nieco mniej czekolady i orzechów. Goryczka spora, nieco łagodzona żytem, choć długo utrzymuje się na podniebieniu. Ze wszech miar poprawny stout.

Na 8 punktów w pełni zasłużył.

Opinia: Sten
22/10/2016

encyklopedia/piwa/probus_dryton.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)