Pracownia Piwa, Modlniczka.
W stylu grodziskim.
Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słód pszeniczny wędzony dębem, chmiel Lubelski, drożdże, woda.
Zawartość alkoholu: 2,4% obj., ekstraktu: 7,7% wag., IBU-20
Barwa słomkowa, nad wyraz subtelnie mętna. Na dnie flaszki pozostał osad drożdżowy.
Piana biała, przy nalewaniu bardzo obfita, choć redukuje się w okamgnieniu do cieniutkiej, ale trwałej warstewki. Minimalnie oblepia szkło.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach intensywnie wędzony.
W smaku również dominuje wędzonka. Przebija się przez nią nieco słodu i cytrusów. Goryczka wielce przyjemna i długotrwała. Moim zdaniem ma więcej niż deklarowane IBU 20. Tłumiona jest nieco na finiszu wędzonką. Piwo orzeźwiające i bardzo smaczne w moim przekonaniu. Polecam tym, którzy nie boją się posmaczku boczku w piwie
Na 9 punktów w pełni zasłużyło.
Opinia: Sten
05/02/2014