Pracownia Piwa - Baciar

Pracownia Piwa, Modlniczka.

Saison IPA. Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14° Blg. IBU-70.

Barwa złocista, bez mała klarowna.

Piana biała, średnia. Opadła do cienkiej i trwałej kołderki. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowo - ziołowo - żywiczny.

Smak inny od tego, do którego przywykłem w tego rodzaju piwach. Na wstępie czuć na języku sól, która momentalnie przechodzi w przyjemny wielce kwasek z bogactwem owoców cytrusowych. Następnie spora dawka ziółek, dość ostrych w odbiorze. Goryczka spora i długotrwała. W chwilę po przełknięciu czuć alkohol rozgrzewający od wewnątrz. Zasmakowało mi to piwo. Warte powtórzenia. Pije się je nad wyraz lekko.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
16/12/2015

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_baciar.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)