Browar Południe, Kraków.
Piwo jasne naturalnie mętne, wielosłodowe, warzone w dolnej fermentacji.
Skład: woda, słody: pilzneński, jęczmienny, karmelowy, chmiel, miód gryczany, sok malinowy, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,7%, ekstraktu: 12%.
Barwa różowo czerwona, mętnawa.
Piana blado różowa, średnia. Opada do cienkiej warstewki, po pewnym czasie prawie zanikającej.
Nasycenie w górnej strefie stanów średnich.
Zapach malinowo - miodowy.
W smaku lekko słodkawe z całkiem sporą goryczką. Wyraźnie wyczuwalny zarówno miód, jak i sok malinowy, dodam, że owe doznania są mało nachalne, a składniki smakują naturalnie, czyli pozbawione są chemicznej sztuczności. W sumie całkiem nieźle skomponowane piwo smakowe bez nadmiaru słodyczy, a z wyraźną goryczką.
Wydaje mi się, że miłośnikom piw z dodatkami smakowymi przypadnie do gustu, czy też podniebienia.
7 punktów.
Opinia: Sten
08/07/2012