Podgórz - Burgundowy Łowca

Browar Podgórz, Rabka - Zdrój.

Barley Wine. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiele Fuggles i EKG, drożdże FM 12.

Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 24% wag.

Barwa brązowo - brunatna, mętna.

Piana ciemnokremowa, cienka. Pod dwóch łykach zniknęła bezpowrotnie. Nawet energicznie mieszanie szklanką jej nie wzbudziło. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie niewielkie.

Zapach alkoholu i słodu z razowcem. Daje też o sobie znać trochę karmelu.

Smak słodki, a nawet bardzo słodki. Karmel, miód i słód z wyraźnym czarnym chlebem. Przez chwilę niewiele owoców z dominacją śliwki. Goryczka średnia, alkoholowa. Moim zdaniem to piwo przypina klasycznego mózgotrzepa z nieco wyższej półki. Szczęśliwie w konsumpcji pomogła mi Maryjolka, której recenzja była krótka - tfu.

Po konsultacjach stanęło na 3 punktach.

Opinia: Sten
22/10/2016

encyklopedia/piwa/podgorz_burgundowy_lowca.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)