Wyprodukowano dla PiwoWarownia w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.
Wheat IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda z lokalnego ujęcia; słody: pszeniczny jasny, Pale Ale, monachijski, aromatyczny; chmiele: Magnum, Citra, Cascade; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 16% wag. IBU-70. Warka do: 30.06.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła stosunkowo powolnie do cienkiej warstewki zwieńczonej niewielkim grzybkiem. Porwaną firanką oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy. Mieszanka cytrusów i tropików mniej więcej w równych proporcjach. Wyczuwa się grejpfruta, cytrynową skórkę oraz liczi. Nut pszenicznych brak, no ale użyte drożdże nie zapewnią nam tych aromatów.
Smak wybitnie chmielowy i mocno amerykański. Sporo cytrusów z grejpfrutem na czele. Nieco mniej owoców tropikalnych, ale liczi i mango się pojawia. Trochę kwiatów i wyczuwalne iglaki. Wszystko to zdominowane przez solidną goryczkę z posmaczkiem ziółek i trawy. W sumie piwo bardzo dobre, ale to nie jest pszenica, bo słód pszeniczny jest niezauważalny zarówno w aromacie, jak i w smaku, a i te drożdże… brak mi tu banana i goździka.
Dlatego też tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
12/03/2017