Wyprodukowano dla PiwoWarownia w Browarze Restauracji Regionalnej Marysia, Szczyrzyc.
Russian Imperial Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda z lokalnego ujęcia; słody jęczmienne: Pale Ale, Special B, Carapils, Carafa Spec; słód pszeniczny czekoladowy; chmiel Magnum; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 10,3% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-75.
Barwa idealnie czarna.
Piana ciemnobeżowa, średnia. Opadła do cienkiego i trwałego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach suszonych śliwek przeplecionych z kawą i czekoladą.
Smak słodkawy. Następnie suszona śliwka, sporo czekolady i kawy. Daje o sobie również znać likierowy alkohol. Goryczka dość spora, choć, jak mi się zdaje, trochę nieułożona. Piwo w konsumpcji gęste, wręcz oleiste. Tak mi się zdaje, że powinno sobie jeszcze poleżakować do końca roku. Może kupię sobie kolejną flaszkę na zaś.
Póki co mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
09/06/2016