Uwarzono w Browarze „Gryf” w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.
English Barleywine. Piwo górnej fermentacji.
Skład: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 9,1% obj., ekstraktu: 22% wag.
Barwa rubinowa, zamglona.
Piana jasnobeżowa, cieniutka nad wyraz. Opadła do porwanej opaski. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie nieduże.
Zapach karmelowy, słodkawy. Suszone owoce ze wskazaniem na rodzynki i figi. Po chwili pojawia się nieco alkoholu.
Smak kojarzący się z czerwonym, półwytrawnym winem. Sporo owoców z dominacją rodzynek i suszonych śliwek. Wyczuwalny karmel. Alkoholu niewiele, ale po przełknięciu cudownie rozgrzewa. Goryczka na średnim poziomie, przełamana kwaskiem i z ziołowym posmaczkiem. Przyzwoite piwo, w szczególności na zimne wieczory.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
09/12/2016