Piwojad - Sir Barley

Uwarzono w Browarze „Gryf” w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.

English Barleywine. Piwo górnej fermentacji.

Skład: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,1% obj., ekstraktu: 22% wag.

Barwa rubinowa, zamglona.

Piana jasnobeżowa, cieniutka nad wyraz. Opadła do porwanej opaski. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie nieduże.

Zapach karmelowy, słodkawy. Suszone owoce ze wskazaniem na rodzynki i figi. Po chwili pojawia się nieco alkoholu.

Smak kojarzący się z czerwonym, półwytrawnym winem. Sporo owoców z dominacją rodzynek i suszonych śliwek. Wyczuwalny karmel. Alkoholu niewiele, ale po przełknięciu cudownie rozgrzewa. Goryczka na średnim poziomie, przełamana kwaskiem i z ziołowym posmaczkiem. Przyzwoite piwo, w szczególności na zimne wieczory.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
09/12/2016

encyklopedia/piwa/piwojad_sir_barley.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)