Piwo z Gór - Dziki Ceper Miodowe

Wyprodukowano w Polsce dla: P.P. MARUSARZ, Bańska Niżna. Kod kreskowy: 59033573580061) (wskazuje na inny podmiot, wydaje mi się, że piwo powstało w Browarze Staropolskim)).

Piwo miodowe, pasteryzowane, filtrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, miód gryczany, miód lipowy, miód spadziowy, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,6% obj. Warka do: 23.08.2022.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do grubej kołderki. Obfitą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy, nieco kapuściany. Miód na średnim poziomie i trudny do zidentyfikowania. Nut chmielowych brak.

Smak słodkawy, niby miodowy, ale bardzo rozwodniony. Słód i białe pieczywo. subtelny wielce kwasek, trochę jabłkowy i nieco kapuściany. Śladowa goryczka, z lekka chemiczna, skutecznie tłumiona słodyczą. W sumie piwo nijakie i bez wyrazu, a tych trzech gatunków miodu to chyba po łyżeczce na beczkę zapodali…

4 punkty.

Opinia: Sten
07/01/2022

1)
PIWO Z GÓR BOGUSŁAW MIGIEL, ul. Mrowce 16 C, 34-500 Zakopane.
encyklopedia/piwa/piwo_z_gor_dziki_ceper_miodowe.txt · ostatnio zmienione: 2022/01/07 22:17 (edycja zewnętrzna)