Browar Pivovaria, Radom.
American India Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane.
Skład: słody Weyermann: słód jasny Pale Ale, słód pszeniczny jasny, Carared; chmiel: Warrior, Cascade, Centenial, Simcoe; drożdże Safale US-05; woda.
Zawartość alkoholu: 6,4%, ekstraktu: 14% wag.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, obfita i dość gęsta. Opada w miarę powolnie do centymetrowej kołderki zwieńczonej małym grzybkiem. Stan ten utrzymał się do końca, a nawet dłużej. Piana zaznacza każdy wypity łyk na szkle.
Nasycenie słabo średnie.
Zapach umiarkowany. Nieco nutek żywicznych, odrobina cytrusów i w sumie to wszystko.
Smak mocno chmielowy. Dominuje żywica z minimalną ilością cytrusów. Słód praktycznie niewyczuwalny. Praktycznie wszystkie doznania tłumi intensywna wielce goryczka. Jak na AIPA, piwo zdecydowanie za mało wyraziste i nazbyt wodniste. Mimo zastosowania amerykańskich chmieli, za bardzo nie wyczuwa się ich obecności.
Bardzo słabe 7 punktów.
Opinia: Sten
23/05/2014