Pivovaria - Bursztynowe

Mini Browar Pivovaria, Radom.

Niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód jęczmienny, chmiel, drożdże, woda.

Zawartość alkoholu: 5,7%, ekstraktu: 13%.

Barwa herbaciana, no w zasadzie bursztynowa, klarowne, co nieco dziwi przy piwie niefiltrowanym.

Piana kremowa, średnia, opada do cienkiej warstwy, część zostaje na szkle.

Nasycenie mocnawe.

Zapach intensywnie słodowy, dodatkowo nieco paloności i drożdży.

Smak półwytrawny. Na początku małe co nieco palonego słodu i lekkie nutki owocowe. Zakończenie goryczkowe zmieszane z subtelnym i nie przeszkadzającym kwaskiem.

9 punktów się należy.

Opinia: Sten
30/05/2012



Wersja litrowa zamykana na krachlę.

Opinia: Sten
22/11/2012






























Skład nieco wzbogacony; reszta bez zmian.

Skład: słód jęczmienny, ciemne słody karmelowe, chmiel, drożdże, woda.

Piana: kolor kremowy. Tworzy się bardzo mało i szybko zanika; zostaje mizerna opaska wokół kufla i odrobina w centrum. O dziwo małe co nieco pozostało na ściankach kufla.

Nasycenie sporawe.

Kolor herbaciano-bursztynowy. Można by rzec, że jest nieco mętnawe, jednak osadu czy drobinek z drożdży brak.

Zapach bardzo przyjemny. W butelce: kwiaty, owoce, nieco słodu i chmielu i karmelowe nuty. Po przelaniu do kufla: na początku karmel, następnie ziołowy aromacik, słód i na powrót karmel. Dosyć wąchania… ;-)

W smaku. Karmel i goryczka chmielowa. Zakończenie goryczkowe, dosyć wyraziste. Piwo nie jest słodkie. Coś na kształt słodyczy wyczuwalne jest jedynie zaraz po nabraniu łyka.
Karmel przechodzący w goryczkę. Delikatnie, a raczej subtelnie kwaskowe. W miarę upływu czasu, karmel ustępuje miejsca goryczce, stanowiąc dlań jedynie tło. Piwo bardzo poprawne. Nie jest może „typowym karmelkiem”, czyli słodkie (bo i nazwa na to nie wskazuje) i 'doczepić' można się jedynie do znikomej ilości piany. Po degustacji pojawia się delikatny posmaczek chlebowy.

8,5 punktu.

Opinia: moondriver
05/06/2014

encyklopedia/piwa/pivovaria_bursztynowe.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)