Pivovaria - Born

Browar Pivovaria, Radom.

Extremely Hopped Lager. Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: słody Weyermann: pilzneński, pszeniczny Caramunich, Sauermalz, Munich Malz, Carahell; chmiel: Marynka, Saaz, Simcoe; drożdże Saflager Fermentis W - 34/70; woda.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, obfita i w miarę gęsta. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej mini grzybkiem. Obficie nad wyraz oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie spore.

Zapach intensywnie chmielowy ze sporym aromatem ziółek, co zapewne sprawił użyty żatecki chmiel. Nieco cytrusów i nutek kwiatowych.

Smak mocno wytrawny. Na pierwszym miejscu niesamowite wręcz uderzenie chmielu. Korzenno - ziołowe z kwiatowym posmaczkiem. Są też i cytrusy oraz odrobina żywicy. W tle małe co nieco słodu z subtelnym pieczywkiem, a wszystkie smaczki wspaniale ze sobą współgrają, tworząc na podniebieniu prawdziwe niebo w gębie.

Oczywiście i bezapelacyjnie 10 punktów.

Opinia: Sten
25/11/2014

encyklopedia/piwa/pivovaria_born.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)