Pinta/To Øl - Kwas Alfa

Warzone i rozlewane przez Pinta/To Øl w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Sour Rye Pale Ale 11.5°. „Prawdziwe piwo kwaśne (ale nie dzikie) warzone w Polsce przez Pintę i duński TO ØL. Brzeczka ze słodów jęczmiennych i żytnich zakwaszona bakteriami Loctabacillus Helveticus, chmielona na zimno nowozelandzką odmianą Green Bullet. Alfa Kwas Sour Sur Żur to lekkie, intensywnie kwaśne, orzeźwiające zupełnie inne piwo”.

Skład: słody jęczmienne, chmiel, bakterie Loctabacillus Helveticus, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,3% obj., ekstraktu: 11,5°.

Barwa pomarańczowa, mętna. Na dnie butelki pozostał spory osad.

Piana biała, średnia i krótkotrwała. Opadła do wysepek i rwącego się pierścienia. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach taki trochę nieco nie piwny, choć nie do końca. Jakby woda z kiszonych ogórków przepleciona cytrusami i świeżym chlebem. Są też drożdże i aromat naturalnego jogurtu. W tle słód.

Smak to uderzenie kwasu. Solidne uderzenie. Cytryna wymieszana z kiszonymi ogórkami. Do tego drożdże i żyto, co faktycznie przywodzi na myśl żurek. Goryczka z tych słabszych, o pestkowym charakterze. Delikatny posmaczek jogurtu. Piwo ma dziwne właściwości. Sprawia, że chce się wziąć kolejny łyk za łykiem. Cudownie orzeźwia. Sprawdzi się w upały, jako gasiciel pragnienia. To moje pierwsze doświadczenie z takim piwem i powiem, że wielce pozytywne, bo spodziewałem się bardziej ekstremalnych doznań. Warto spróbować.

7 punktów.

Opinia: Sten
17/05/2015

encyklopedia/piwa/pinta_to_ol_kwas_alfa.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/20 22:08 (edycja zewnętrzna)