Uwarzone kontraktowo przez Pintę i Tankera w Browarze Zarzecze.
Real Rye Lager. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne i żytnie Weyermann: pilzneński, żytni, Caramunich TypI, Cararye; chleb żytni; chmiele: Amarillo, Columbus; drożdże Fermentis Saflager W34/70.
Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 14,0% wag.
Barwa pomarańczowo - bursztynowa mocno mętna.
Piana kremowo - żółta, średnia i nad wyraz gęsta. Opadła powolnie do grubego kożucha zwieńczonego grzybkiem. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie większe nieco od średniego.
Zapach sosnowego młodnika z nutką cytrusową. W tle niewielki słód i pieczywo.
W smaku przez pierwszą krótką chwilę niewielka dawka pieczywa ze słodem. Przechodzi w solidną dawkę żywicy i cytrusów. Goryczka całkiem spora o pestkowo - ziołowym posmaczku. Po złapaniu temperatury ponownie pojawia się pieczywo. Ciekawe piwo, choć przyznam, że spodziewałem się więcej nut chlebowych.
Nie mniej jednak na 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
20/05/2016